Van de voorzitter
Met trots presenteren wij bij deze onze educatieve film: "Een reis door de tijd". De film werd gemaakt in opdracht van provincie Utrecht en geproduceerd door Jotja Bessems Audiovisuele Producties, in samenwerking met Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht. Verderop in deze nieuwsbrief de link. De film duurt bijna 9 minuten en is vooral bedoeld voor jongeren/middelbare scholen, maar is voor iedereen leuk en leerzaam! Het ontstaan en de grote verscheidenheid aan landschappen komen voorbij, net als de uitdagende vraag: "Wat vind jij belangrijk?" De film wordt met ingang van vandaag ook doorlopend vertoond op kasteel Groeneveld, in de expositieruimte waar de tekeningen van "De grote reis van Aap en Mol", gemaakt door Gitte Spee, tentoongesteld worden.
Na jaren van droogte is er de laatste tijd vooral overlast door de vele regen en hoge grondwaterstanden. In hoeverre is daar wat aan te doen en wat kunnen de waterschappen en gemeenten daaraan doen? In deze nieuwsbrief een kijkje bij waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gemeente Utrechtse Heuvelrug.
In deze nieuwsbrief ook een oproep om mee te doen aan het project expositie schilderijen met als thema: ‘Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht’. Hangt jouw landschapsschilderij straks in museum Soest?
Jan Sevink heeft de Emil Ludenpenning 2024 uitgereikt gekregen. En terecht. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instellingen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de regionale geschiedenis en het behoud van cultureel en landschappelijk erfgoed in het Gooi. Jan is lid van de Wetenschappelijk Adviesraad van het Geopark en stond aan de wieg van het initiatief Geopark Gooi en Vecht dat later fuseerde met Geopark Heuvelrug tot Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht.
Nog op zoek naar een leuk en leerzaam sinterklaas en/of kerstcadeautje? Er zijn nog volop Gouden Boekjes "De grote reis van Aap en Mol" verkrijgbaar! En op 18 januari voor de kinderen nog een workshop tekenen in de Biltse Boekhandel.
Voor 2025 voldoende en schoon water gewenst, maar ook droge voeten! En een goede gezondheid.
Hartelijke groeten,
Marc Hofstra
Een reis door de tijd
Deze korte educatieve film voor jongeren is vanaf vandaag door iedereen te bekijken. Hierbij de link. Voor de scholen die er gebruik van gaan maken wordt een begeleidende Lesbrief ontwikkeld; deze komt voor de kerst beschikbaar. De film werd gemaakt in opdracht van provincie Utrecht en geproduceerd door Jotja Bessems Audiovisuele Producties, in samenwerking met Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht. "Een reis door de tijd", voor nu en voor de toekomst. De film duurt bijna 9 minuten en is vooral bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, maar is voor iedereen leuk en leerzaam! Het ontstaan en de grote verscheidenheid aan landschappen komen voorbij, net als de uitdagende vraag: "Wat vind jij belangrijk?" De film wordt met ingang van vandaag ook doorlopend vertoond op kasteel Groeneveld, in de expositieruimte waar de tekeningen van "De grote reis van Aap en Mol", gemaakt door Gitte Spee, tentoongesteld worden.
Eerst droogte, nu wateroverlast; hoe zit dat?
De afgelopen jaren waren erg droog. Daardoor zijn de grondwaterstanden ook laag geweest. Helaas zijn we inmiddels ook tegen de limiet aangelopen van wat ons watersysteem aan kan qua regen. Door de grote hoeveelheden regen raakt de bodem verzadigd: het water kan onvoldoende in de bodem zakken. Hierdoor stijgt ook het niveau van het grondwater. Als de grondwaterstand te hoog is, kunnen er problemen ontstaan. Met name op de flanken van de Heuvelrug kan dit leiden tot water in de kelder of kruipruimte. Mensen die dicht bij de rivier wonen kunnen de laatste tijd ook overlast hebben van kwel door het hoge water in de rivier.
Voor de waterschappen en de gemeenten werk aan de winkel om wateroverlast te voorkomen, verdroging van de bodem tegen te gaan en de natuur zoveel mogelijk in balans te houden. Via https://www.hdsr.nl/werk/grondwateroverlast/ valt meer te lezen hoe waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden daar tegen aan kijkt en via https://www.heuvelrug.nl/dit-doet-de-gemeente hoe een gemeente als de Utrechtse Heuvelrug daar mee om gaat.
Leersumseveld, november 2024, foto's Marcel Creemers
Landschapsschilderijen van Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht
Vooraankondiging. project Expositie Schilderijen met als thema: ‘Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht’. Doe mee aan dit mooie project en maak een landschapsschilderij van het Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht en exposeer uw schilderij van 1 augustus 2025 tot en met 19 oktober 2025 in museum Soest te Soest. De organisatie ligt in handen van Museum Soest i.s.m. Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht. In de volgende nieuwsbrief meer informatie over het hoe en wat. We roepen hobby-schilders, liefhebbers, verborgen talenten, maar ook professionals op een geschilderde kunst-inzending te maken van een object, element of vergezicht uit het huidige Geopark-Landschap. Hangt jouw landschapsschilderij van het Geopark straks in museum Soest?
Gouden Boekje De grote reis van Aap en Mol
Cadeautip: Gouden Boekje voor Sinterklaas en/of de Kerst?! Inmiddels zijn al voor 3.000 kinderen van groep 3/4 Gouden Boekjes aangevraagd. Hierbij ook de begeleidende Lesbrief die we de leerkrachten aanbieden.
Tip: Op zaterdag 18 januari om 15 uur geeft Gitte Spee, die het Gouden Boekje "De grote reis van Aap en Mol" schreef en illustreerde, in De Biltse Boekhandel een Workshop tekenen.
Emil Ludenpenning voor Jan Sevink
De Emil Ludenpenning 2024 is toegekend aan Jan Sevink, emeritus-hoogleraar fysische geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instellingen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de regionale geschiedenis en het behoud van cultureel en landschappelijk erfgoed in het Gooi. Jan Sevink heeft de Emil Ludenpenning ontvangen voor zijn uitzonderlijke inzet voor het onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van bodem en landschap in het Gooi en zijn bijdragen aan de bescherming en het herstel van de natuur in de regio. In zijn loopbaan heeft hij meer dan 300 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, waarvan vele betrekking hebben op het Gooi. Zijn inzichten op basis van grondig bodemonderzoek hebben onder andere geleid tot de succesvolle sanering van bodemverontreiniging in het Laarder Wasmeer en het herstel van unieke natuurgebieden, zoals Zanderij Cruysbergen, het Gijzenveen en het Monnikenwater. Daarnaast speelde hij een sleutelrol in de totstandkoming van het provinciaal beleid voor de aanwijzing van aardkundige monumenten en werkte hij mee aan de ontwikkeling van een fietsroute langs 30 aardkundige bezienswaardigheden in het Gooi, waarmee hij de geologische geschiedenis van het gebied voor een breed publiek toegankelijk maakte.
Jan is lid van de Wetenschappelijk Adviesraad van het Geopark en stond aan de wieg van het initiatief Geopark Gooi en Vecht dat later fuseerde met Geopark Heuvelrug tot Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht.
Nieuwe Partner
Visit Gooi & Vecht is de destinatiemarketing- en managementorganisatie voor het Gooi en de Vechtstreek. Visit Gooi & Vecht is onderdeel van de organisatie Regio Gooi en Vechtstreek, een samenwerkingsverband van de regiogemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren.
Daarnaast zijn ook de gemeente Stichtse Vecht (provincie Utrecht) en stadsgebied Weesp (Amsterdam) aangesloten bij Visit Gooi & Vecht. Al het moois dat Gooi & Vecht te bieden heeft op het gebied van recreatie & toerisme zetten wij gezamenlijk met ondernemers en gemeenten in de etalage voor bezoekers en inwoners.
Ons burgerinitiatief heeft geen vaste inkomsten, elke bijdrage helpt en is zeer welkom op
NL62 RABO 0322 0867 60, t.n.v. Stichting Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht , officieel erkend als ANBI.
Helpt u mee anderen te attenderen op de mogelijkheid zich in te schrijven voor deze Nieuwsbrief?