Geo-Nieuwsbrief 51-oktober 2024

Van de voorzitter
Mooie bijeenkomsten deze week. Op vrijdagochtend de 18e mochten we de gedeputeerden Mirjam Sterk (Utrecht) en Rosan Kocken (Noord-Holland) verwelkomen bij streekmuseum Vredegoed in Tienhoven. Met gidsen Bert van der Tol en Kees de Heer (IVN) maakten we een kleine excursie om meer te leren over de bodem, het ontstaan, de waterhuishouding en de ontwikkeling van dit bijzondere gebied. Ook aanwezig waren wethouder en bestuurder Jeroen Hartsuiker en manager Jasper Tomesen van Geopark de Hondsrug om met ons te delen wat de ervaringen zijn vanuit dat Geopark. Afgesloten met een goed en leerzaam "ronde tafel gesprek", samen met onze bestuurders Walter Kooy en Paul Levelink!

In de middag in kasteel Groeneveld de presentatie van het lang verwachte Gouden Boekje: De grote reis van Aap en Mol door het Geopark, in samenwerking met en uitgegeven door uitgeverij Rubinstein. Ik mocht de eerste exemplaren uitreiken aan Gitte Spee, die het boekje schreef en illustreerde, medefinancier van het project: directeur Gijs de Kruif/Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en burgemeester Mark Röell, die de eerste kinderen blij maakte met een Gouden Boekje. De burgemeester opende daarna de expositie over the making of het Gouden Boekje, eerdere schetsen en de tekeningen en aanvullende info over het Geopark en de plekken die Aap en Mol tijdens hun reis tegenkomen. De expositie in kasteel Groeneveld blijft daar nog een half jaar te zien. 

We zijn als Geopark dankbaar en blij met dit pronkstuk. Het boekje, voor kinderen tussen 3 en 7 jaar, is niet alleen een leuk en spannend verhaal, maar ook een mooie kennismaking met het gebied waar zij wonen. Jong geleerd, oud gedaan! Het boekje komt beschikbaar voor alle kinderen van groep 3/4 (ca 8.000!) in het hele Geopark-gebied!

Het project werd financieel mede mogelijk gemaakt door provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

En, niet minder belangrijk: er komen verschillende Geopark-excursies aan en workshops/voorlees-sessies door Gitte Spee.

Hartelijke groeten,
Marc Hofstra

Het Gouden Boekje
Een foto reportage van de bijeenkomst in kasteel Groeneveld.

Introductie

Uitreiking boekje

Rik Snoek, de initiatiefnemer

Gitte Spee

burgemeester Röell

De burgemeester leest voor ...

Feestelijke opening door de kinderen van de expositie op de 2de verdieping van kasteel Groenendaal

de Expositie

Voorleessessies en workshops van Gitte Spee n.a.v. nieuw Gouden Boekje
In de herfstvakantie verzorgt Gitte Spee gratis voorleesmiddagen en een workshop.

Een unieke kans voor jonge fans en hun (groot)ouders om de magie van haar verhalen en illustraties van dichtbij te ervaren.

Woensdag 23 oktober 2024, 14.00 - 16.00 uur.
Signeer- en tekenmiddag bij Blaricumsche Boekhandel
Op woensdagmiddag 23 oktober krijgen we bijzonder bezoek in de boekwinkel. Gitte Spee, de geliefde kinderboekenschrijfster en illustratrice, komt haar nieuwste boek 'De grote reis van Aap en Mol’ signeren én maakt er een feestje van met live tekeningen voor de kinderen. En natuurlijk is er ook tijd voor een praatje en vragen.

Dinsdag 29 oktober 2024 - 13:00 uur.
Voorleesmiddag ‘De grote reis van Aap & Mol’. Waar? NME-centrum Baarn De Groene Inval, De Geerenweg 8, 3741 RS Baarn.

Donderdag 31 oktober 2024 - 15.00 uur tot 16.30 uur.
Workshop apen tekenen: Gitte Spee ‘De grote reis van Aap & Mol’. Waar? boekhandel Broese in Utrecht, 1e etage.
Schrijver en illustrator Gitte Spee, bekend van Aap & Mol, verzorgt op donderdag 31 oktober een workshop apen tekenen bij Broese. Dat wordt een super leuke activiteit in onze Brasserie waar de kinderen naar hartenlust kunnen tekenen. Wil je bij de workshop apen tekenen aanwezig zijn, meld je aan!

Vrijdag 1 november 2024 - 13.00 uur.
Voorleesmiddag ‘De grote reis van Aap & Mol’. Waar? Bezoekerscentrum De Boswerf, Prins Bernhardlaan 3, 3708 BR Zeist.

Ideetje?
Het boekje is te koop bij ...

  • de gewone boekhandel
  • de balie van kasteel Groeneveld
  • of bijv. bij Bol.com

Geopark-excursies

Geoparkexcursie in de Elster Buitenwaarden
De uiterwaard bij Elst is opnieuw ingericht. Tussen het zand van de Utrechtse Heuvelrug en het water van de Nederrijn is een egaal grasland omgezet in een gevarieerd natuurgebied, met een omvang van maar liefst 130 hectare. Het nieuwe natuurgebied in de Elster Buitenwaarden is onlangs officieel geopend. Daarom organiseert het IVN in de herfstvakantie op deze plek een landschapsexcursie, met extra aandacht voor aardkundige waarden. Flora en fauna, reliëfverschillen, cultuurhistorie, patronen in het landschap, alles komt aan bod.

Datum: dinsdag 29 oktober 2024, 14.00-15.30 uur;
Locatie: Elster uiterwaarden;
Deelname is gratis.

Je kunt je voor deze geoparkexcursie opgeven via email: (geoparkexcursie@gmail.com), daarna krijg je informatie over de startlocatie.

Meer informatie over de excursieplek is te vinden: https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/130-hectare-bijzondere-natuur-de-elster-buitenwaarden

Op onderzoek naar sporen uit het verleden
Geo-excursie voor gezinnen

Waarom is de zanderij een hele diepe kuil met een meer naast de Maarnse berg? En hoe komt die berg daar eigenlijk?
Waar komen al die grote en kleine stenen vandaan die je hier ziet?

Ga mee met Maarn Maarsbergen Natuurlijk op reis terug naar de ijstijden! We wandelen vanaf de parkeerplaats onderaan de Bergweg (groene entree) door het bos naar de zandafgraving.  Aan de hand van opdrachten, spelletjes, een speurtocht en een quiz ontdek je van alles over het ontstaan van de zanderij en ons landschap in Maarn.
Een super leuke activiteit In de herfstvakantie voor (groot) ouders met kinderen vanaf 6 jaar.  Je moet je wel even aanmelden via kindennatuur@mmnatuurlijk.nl ; er kunnen maximaal 25 mensen mee. Ga jij ook mee?

Wanneer: donderdag 31 oktober van 15-17 uur
Voor wie: (groot)ouders/verzorgers met kinderen vanaf 6 jaar
Waar: verzamelen bij de parkeerplaats onderaan de Bergweg (groene entree).

Aanmelden: uiterlijk 29 oktober via kindennatuur@mmnatuurlijk.nl
Kosten: leden gratis, niet leden €2,50 pp

Landschapsexcursie op de Amersfoortse berg, nabij het Belgenmonument
De Amersfoortse berg is gevormd in de voorlaatste ijstijd. Enorme ijsmassa’s stuwden de rivierzanden van Maas en Rijn op tot wat later de Utrechtse Heuvelrug zou gaan heten. Water, wind en zand hebben daarna het landschap vorm gegeven. Eeuwenlang was het gebied onbewoond. Vanaf de late steentijd heeft de mens hier en daar sporen nagelaten. Zo’n duizend jaar geleden begon Amersfoort zich te ontwikkelen Vanaf de zeventiende eeuw was de Galgenberg het eerste wat de vreemdeling vanuit het westen zag van de stad. Pas in de twintigste eeuw begon de uitbreiding buiten de stadsmuren. Op de plek waar nu het Belgenmonument staat, was eerst een zandafgraving gepland. Doordat die niet doorging, is het oorspronkelijke grondprofiel bewaard gebleven.

De wandeling voert over de Noordwestflank van de berg naar het laagste punt en vanaf daar weer geleidelijk omhoog naar het Belgenmonument. Als het blad van de bomen is, kun je vanaf dat punt nog de weidsheid van het landschap ervaren. Voor dit uitzicht kwamen zo’n honderd jaar geleden de eerste toeristen naar deze plek om zich te verpozen. De IVN gidsen zullen, naast de geologische ontstaansgeschiedenis en cultuurhistorie, ook uitgebreid stilstaan bij wat de natuur ons in november laat zien en horen.

Datum: zondag 17 november 2024, 14.00 - 16.00 uur;
Deelname is gratis;
Honden kunnen niet mee;
Start: Belgenmonument, Belgenlaan 9, 3818 ZJ Amersfoort;
OV: vanaf Amersfoort CS buslijn 56, halte Potgieterlaan;
Stevige schoenen aanbevolen.

Diepgravend onderzoek in het Geopark
Leuk en leerzaam werkbezoek van Gedeputeerden Mirjam Sterk (Provincie Utrecht) en Rosan Kocken (Provincie Noord-Holland) aan het Geopark. in Tienhoven bij de Westbroekse Zodden

Mooie samenwerking bij de grondboring! Met deelname van Hondsruggeopark en IVN-gidsen Kees de Heer en Bert van der Tol. Over samenhang ondergrond, natuur, cultuurhistorie en de voortgang.

Erfgoed en de Omgevingswet
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet bundelt regelingen en voorgaande wetten over ruimte, wonen, infrastructuur, water, natuur en milieu.
De Omgevingswet beoogt een goede balans te vinden tussen benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving door een samenhangende benadering van diverse belangen, waarvan cultureel erfgoed er één is.

Cultureel erfgoed is datgene wat de mens zichtbaar en onzichtbaar in het landschap tot stand heeft gebracht. Cultureel erfgoed zegt niet alleen iets over vroeger tijden. In het heden kan het zorgen voor sociale cohesie in een wijk of buurt zodat bewoners zich er door een gedeelde geschiedenis thuis voelen.

Bij het beoordelen van Omgevingsplannen is het verplicht om beargumenteerd rekening te houden met de erfgoedaspecten.

Onze Partner, de gemeente Soest is bezig de stand van zaken rondom erfgoed in kaart te brengen en vroegen ook het Geopark om inbreng hetgeen wij uiteraard gaarne deden.
Op termijn komen wij hier op terug omdat, naast water en bodem, cultuurhistorie een belangrijk thema is van het Geopark.

Ons burgerinitiatief heeft geen vaste inkomsten, elke bijdrage helpt en is zeer welkom op
NL62 RABO 0322 0867 60, t.n.v. Stichting Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht , officieel erkend als ANBI.

Helpt u mee anderen te attenderen op de mogelijkheid zich in te schrijven voor deze Nieuwsbrief?