Van de voorzitter
Hopelijk genoten van de zomer?! En nu de draad weer opgepakt. Wij starten met een bijzondere uitgave: dit is de 50ste nieuwsbrief! Weer een gedenkwaardige mijlpaal. De eerste nieuwsbrief van het initiatief Geopark Gooi en Vecht verscheen in 2017, de eerste nieuwsbrief van Geopark Heuvelrug i.o. in 2018. Sinds januari 2020 zijn we één Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht, vandaag 50 nieuwsbrieven verder! Allemaal eenvoudig terug te vinden op onze website.
In deze nieuwsbrief ondermeer aandacht voor de 2 aanstaande Geopark-excursies: 21 september op Landgoed Oostbroek en 31 oktober, speciaal gericht op gezinnen met kinderen, naar de Zanderij bij de Maarnseberg. En het Geopark doet mee met het natuurevenement ‘Fête de la Nature’, op zondagmiddag 8 september op het terrein van zorginstelling Zon & Schild in Amersfoort.
Verder een blik op "The making of" het Gouden Boekje voor kinderen, dat wordt geschreven en geïllustreerd door Gitte Spee, en de Educatieve film voor jongeren, die geproduceerd wordt door Jotja Bessems i.s.m. filmer Remko Dekker. We zien verwachtingsvol uit naar de eindresultaten in oktober. Ondertussen wordt er ook hard doorgewerkt aan het Publieksboek voor volwassenen, dat naar verwachting eind oktober, begin november zal verschijnen.
En we zijn uiteraard verheugd dat de Vrienden van Amelisweerd ook onze vriend zijn en zich als Partner aangesloten hebben.
Tenslotte deze keer de blik op het (grond)water-systeem rond Zeist, de Geosite "het Pluismeer, de Stulp en 't Hoogt" en een oproep voor vrijwilligers voor Heuvelrugwijs. En neem vooral ook eens een kijkje op UtrechtAltijd.nl.
Veel leesplezier,
Hartelijke groeten,
Marc Hofstra
Het Gouden Boekje
Een nieuw avontuur van de beste vrienden Aap en Mol
De grote reis van Aap & Mol door het Geopark
Hier in het atelier bij Gitte Spee; zij schrijft en illustreert het boekje. Ook benieuwd naar wat Aap en Mol beleven? Nog even geduld; het boekje verschijnt naar verwachting in oktober.
De GEO-Film
The "making of" van de Educatieve film over het Geopark. Laatste opnamedag. Prachtige beelden gemaakt van de Ster van Loosdrecht en de Bethunepolder. Met Jotja Bessems (producent), Remko Dekker (camera/drone) en Paul Levelink (Geopark). Vol verwachting klopt ons hart ...
Heel benieuwd! Het hele Geopark komt aan de orde. Speciaal voor de jongeren. Verschijnt in oktober.
Nieuwe Partner
De onderstaande organisatie heeft onlangs een Partner- of Steunverklaring ondertekend en geeft daarmee aan dat zij achter het burgerinitiatief Geopark Heuvelrug staat en dat waar mogelijk zal ondersteunen:
Vrienden van Amelisweerd
De Vrienden van Amelisweerd willen dat de huidige natuurwaarden worden versterkt
waarbij de landgoederen beter verbonden worden met het groen in de omgeving.
Daarnaast willen we dat rustzoekende bezoekers zich thuis voelen, dat de landbouw behouden blijft maar wel
natuurinclusief wordt, en we willen de educatie over natuur en voedselvoorziening een duidelijke plek geven.
Geo-excursies
Cultuur, natuur & landschap op Landgoed Oostbroek
Altijd al meer willen weten van de kloostertuin op Oostbroek in De Bilt? Nieuwsgierig waar daar de hoogteverschillen vandaan komen en waarom de waterlopen zo kronkelen? Op deze en andere vragen krijg je antwoord tijdens onze excursie op zaterdag 21 september vanaf 14 uur. Vrijwillige gidsen vertellen over de rijke cultuurhistorie en de gevarieerde natuur en landschap van dit bijzondere landgoed. Provincie Utrecht heeft een oude meander van de Kromme Rijn zelfs de status van ‘aardkundig monument’ gegeven.
Het maximum aantal deelnemers is 20. Aanmelden is daarom verplicht en kan uiterlijk tot en met donderdag 21 maart. Je ontvangt later nog een mail over de precieze verzamellocatie op het landgoed. Deelname is gratis. Honden kunnen niet mee. Denk aan stevig schoeisel!
Deze excursie wordt verzorgd i.s.m. Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht.
Landgoed Oostbroek is beschermd natuurgebied van Utrechts Landschap. Aanmelden
Op onderzoek naar sporen uit het verleden
Geo-excursie voor gezinnen
Waarom is de zanderij een hele diepe kuil met een meer naast de Maarnse berg? En hoe komt die berg daar eigenlijk?
Waar komen al die grote en kleine stenen vandaan die je hier ziet?
Ga mee met Maarn Maarsbergen Natuurlijk op reis terug naar de ijstijden! We wandelen vanaf de parkeerplaats onderaan de Bergweg (groene entree) door het bos naar de zandafgraving. Aan de hand van opdrachten, spelletjes, een speurtocht en een quiz ontdek je van alles over het ontstaan van de zanderij en ons landschap in Maarn.
Een super leuke activiteit In de herfstvakantie voor (groot) ouders met kinderen vanaf 6 jaar. Je moet je wel even aanmelden via kindennatuur@mmnatuurlijk.nl ; er kunnen maximaal 25 mensen mee. Ga jij ook mee?
Wanneer: donderdag 31 oktober van 15-17 uur
Voor wie: (groot)ouders/verzorgers met kinderen vanaf 6 jaar
Waar: verzamelen bij de parkeerplaats onderaan de Bergweg (groene entree).
Aanmelden: uiterlijk 29 oktober via kindennatuur@mmnatuurlijk.nl
Kosten: leden gratis, niet leden €2,50 pp
Natuurevenement Zon en Schild
Het Geopark doet mee met het natuurevenement ‘Fete de la Nature’,
op zondagmiddag 8 september op het terrein van zorginstelling Zon & Schild in Amersfoort.
Er zijn natuurexcursies, voor de jeugd zijn er speciale natuuractiviteiten. Er worden lezingen gegeven over de veranderde visie op geestelijke gezondheidszorg en over de herinrichting van het terrein van Zon en Schild. De plaatselijke GGZ-band geeft muzikale sjeu aan het hele festijn.
Wat is grondwater?
Onlangs kwamen we deze powerpointpresentatie tegen van Waterschap de Stichtse Rijnlanden, één van onze Partners.
Alhoewel de begeleidende tekst miniem is zijn de getoonde afbeeldingen zeer veelzeggend. zie verder
Gezocht: Vrijwilligers die de Utrechtse Heuvelrug onvergetelijk maken voor groep 5 en 6
Herinner je je nog hoe het als kind was als een enthousiaste leerkracht, opa/oma of gids je meenam de natuur in? Misschien zijn hun verhalen je wel voor altijd bijgebleven. Of hebben die ervaringen ervoor gezorgd dat je je de rest van je leven verbonden voelde met een bepaald natuurgebied.
Dát is wat we voor elkaar willen krijgen met HeuvelrugWijs, een educatief programma in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. We geven schoolklassen een onvergetelijke ervaring die ze de waarden van dit bijzondere natuurgebied voor altijd meegeeft. Zo groeien de leerlingen op tot natuurliefhebbers die bekend zijn in hun omgeving en er met respect mee omgaan.
Vind jij het leuk en belangrijk om kinderen op een spannende, belevingsvolle wijze bij natuur en erfgoed te betrekken? HeuvelrugWijs breidt dit najaar uit en voor zowel de nieuwe als de bestaande excursielocaties zoeken we meer ‘HeuvelrugWijzers’. Dat zijn vrijwilligers die kinderen (8-10 jaar) vertellen over de vele bijzonderheden van de Utrechtse Heuvelrug. Een klas gaat een dagdeel mee op pad met twee HeuvelrugWijzers aan de hand van een centraal verhaal en bijpassende ontdek-, spel- en belevingsopdrachten.
Schuilt er in jou een geboren HeuvelrugWijzer? We zoeken vrijwilligers die vanaf najaar 2024 doorlopend aan de slag willen.
Trainingsdagen:vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober 2024 van 09:30 tot 17:00 uur
Pluismeer, De Stulp en 't Hoge Erf
Bijdrage van Hans Hoes, Vrienden van het Gooi
Het landschap rond het Pluismeer, De Stulp en het Hoge Erf is een heide- en stuifzandgebied met microreliëf en vennen (Pluismeer). Het betreft een herkenbare combinatie van een goed bewaard gebleven uitblazingslaagte met grillige windvormen en een langgerekt ven. zie verder
Mooie video over het project de zwarte sachembij
In recreatiegebied Kwintelooijen tussen Veenendaal en Rhenen woont de zeldzame zwarte sachembij. Waar deze soort in 1950 nog wijd verspreid en algemeen was, is de populatie de laatste jaren met 87% gedaald. Samen met de gemeente Rhenen en Natuurwerkgroep Kwintelooijen werkten we in 2023 aan het verbeteren van de leefomgeving van de zwarte sachembij. In de video vertelt projectleider en bijenkenner en -liefhebber Willemijn van Hees erover. zie verder
UtrechtAltijd - Het Verhaal van Utrecht
Onze Partner Landschap Erfgoed Utrecht heeft een aparte website gemaakt, UtrechtAltijd.nl.
Op UtrechtAltijd vind je de verhalen over de hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van de provincie Utrecht.
Het Verhaal van Utrecht wordt door zo'n 200 lokale erfgoedorganisaties in de provincie verteld waaronder Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht.
De door ons ingebrachte verhalen zijn:
- De Kromme Rijn aan de wandel
- Oudste bestuursorgaan van Nederland: het waterschap in Utrecht
Ons burgerinitiatief heeft geen vaste inkomsten, elke bijdrage helpt en is zeer welkom op
NL62 RABO 0322 0867 60, t.n.v. Stichting Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht , officieel erkend als ANBI.
Helpt u mee anderen te attenderen op de mogelijkheid zich in te schrijven voor deze Nieuwsbrief?