Andere Activiteiten

bijgewerkt 15-04-2025

Verwacht

Blijvend Actueel

Stuwwal in het Laagland
Het stuwwallengebied van het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug ligt tussen het Gooimeer in het noordwesten en de Nederrijn in het zuidoosten. De Heuvelrug is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan.  Vanuit Scandinavië schoof toen landijs over Nederland dat oude rivierafzettingen opstuwde. Van Huizen tot Rhenen tekenen deze hoogten zich over een afstand van 50 kilometer duidelijk af boven het omringende laagland.

Deze hoge zandgronden vormen – na de Veluwe – het op een na grootste bosgebied van Nederland. Ze worden omringd door een gordel van waterrijk land. In het westen ligt het Vecht- en plassengebied, in het zuiden het Kromme Rijngebied en in het noordoosten ligt Eemland, genoemd naar de rivier de Eem. De relatie tussen de onderling verbonden hoge en lage gebieden, de interactie tussen mens en water en de wisselwerking tussen stad en platteland hebben hier in een bestek van eeuwen het landschap vormgegeven.

Stuwwal in het laagland maakt dit gelaagde landschap leesbaar aan de hand van een groot aantal geosites. Van de kliffen van de voormalige Zuiderzeekust, langs stuifzand en polderland, tot de Grebbeberg bij Rhenen, worden de hoge gronden en lage landen in kaart gebracht.
zie verder

Gouden Boekjes "De grote reis van Aap en Mol" beschikbaar
Intermediair/partnerorganisatie en geïnteresseerd in de Gouden Boekjes en lesbrief voor groepen 3/4 basisscholen? Met de uitgifte van het Gouden Boekje “De grote reis van Aap en Mol” wil Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht de kinderen in dit leefgebied al op jonge leeftijd bereiken. Het Gouden Boekje is geschreven en geïllustreerd door de ervaren schrijfster Gitte Spee en wordt uitgegeven door uitgeverij Rubinstein.
Dankzij financiële bijdrages van provincie Utrecht en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug worden de boekjes niet alleen verkocht in de boekhandel, maar ook gratis beschikbaar gesteld aan alle kinderen van groep 3/4 in het hele Geopark-gebied (Heuvelrug, Vechtstreek, Kromme Rijnstreek en Eemland). De verspreiding naar de scholen vindt plaats via intermediairs/partnerorganisaties, waaronder OGVE (Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek), de Boswerf, het CNME (Centrum voor Natuur en Milieu Educatie) en LEU (Landschap Erfgoed Utrecht). De bestellink: https://forms.gle/PcDoiwg9Mmhhzrcd6.

Ga dat zien: "Een reis door de tijd"
‘Welkom in de wildernis! Kijk eens goed om je heen!’ Zo begint de educatieve video voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en algemeen publiek. De film is gemaakt door Stichting Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht en Jotja Bessems AV Producties, in opdracht van de provincie Utrecht. Deze video geeft in 9 minuten een aansprekend beeld van de Heuvelrug die loopt van het Gooimeer tot aan de Grebbeberg, en de flanken aan de oost- en westzijde die hiermee in verbinding staan. Met een aanstekelijk verhaal en prachtige (drone)beelden van de verschillende landschapssoorten in het Geopark-gebied, heldere animaties over de opstuwing van het landschap in de voorlaatste ijstijd en de veenvorming.
Wil je deze film gebruiken in een tentoonstelling, als introductie op een school of voor vrijwilligers? Dat kan! De video wordt gratis beschikbaar gesteld voor educatieve- en publieksdoeleinden en is online te bekijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=8xhI4Zxg0fo.